Doorzoek website

DWV Doesburg

Waterpolo & Zwemvereniging

Get Adobe Flash player

Wat is waterpolo?

waterpolo

Waterpolo is de “watervariant” van hethandbal- of rugbyspel en ontstond halverwege de 19e eeuw. Waterpolo werd in 1885 officieel erkend en is een uitdagende balsport die je in teamverband zwemmend uitoefent. De bedoeling is om een bal zo vaak mogelijk in het doel van de tegenpartij te werpen. Elke geslaagde poging levert één doelpunt op. Het team dat aan het eind van de wedstrijd de meeste doelpunten heeft gemaakt, wint de wedstrijd. Veldspelers mogen de bal maar met één hand tegelijk aanraken. De keepers mogen binnen de 5 meterzone de bal met twee handen aanraken. De bal met twee handen aanraken of de bal onder water duwen als je wordt aangevallen levert een vrije worp op voor de tegenpartij. Samen met jouw team speel je wedstrijden in een competitie. Gemiddeld nemen acht tot elf teams hieraan deel.

Teams

Een team bestaat minimaal uit zes veldspelers en een keeper en maximaal uit 13 spelers bestaan. Bij sommige jeugdcompetities kan er ook 5 tegen 5 worden gespeeld en kunnen teams uit minder spelers bestaan.

teams

De spelers dragen een cap, wit voor het thuisspelend team en blauw voor het uitspelend team. Beide keepers hebben een rode cap. Alle spelers hebben oorbeschermers aan hun cap, de keepers in de kleur van het team.

Wedstrijd

Een wedstrijd is verdeeld in vier periodes, die, afhankelijk van de leeftijd van de spelers, het competitieniveau en het land, 4 tot 8 zuivere speelminuten duren. Dit betekent dat de tijdmeting wordt stilgelegd tussen het begaan van een overtreding (op het fluitsignaal van één van de één of twee scheidsrechters) en het nemen van de daaropvolgende vrije worp.

Speelveld

De grootte van het speelveld is afhankelijk van van het zwembad. DWV speelt zijn thuiswedstrijden in Zwembad Den Helder in Doesburg, het wedstrijdbad heeft daar een lengte van 25m en een breedte van 12,5 meter.

Waterpolobal

Bal

Waterpolo speel je met een speciale bal. De herenteams gebruiken een bal die ongeveer even groot is als een voetbal. Deze weegt ongeveer 400 á 450 gram. De dames en de jeugd, tot en met 17 jaar, spelen met een kleinere bal. Een belangrijk kenmerk van de bal is dat hij veel grip heeft, zodat je hem ondanks zijn grootte toch met één hand kunt vasthouden. Als de bal vaak gebruikt wordt verliest hij zijn grip en moet hij vervangen worden.

Techniek

Bij waterpolo leer je een speciale manier van “watertrappelen”, een bal in het water vangen met één hand, gooien en stoten en hoe je een doelpunt moet maken. Ook leer goed borstcrawl zwemmen en dit doe je met het hoofd “boven water”. Dit leer je door veel te oefenen. Wil je waterpolo op een behoorlijk niveau kunnen spelen, dan is regelmatig trainen een “must”. Alle groepen kennen 2 trainingsmomenten per week, van 60 minuten per training, de “jongste jeugd “ (Pupillen/Jeugd <13 jaar) traint 45 minuten per training.

Voor wie?

Waterpolo is een sport voor alle leeftijden, van jeugd tot volwassenen. Om mee te kunnen doen moet je wel goed kunnen zwemmen. Speciale diploma's heb je echter niet nodig.

Teams

DWV heeft verschillende mogelijkheden om waterpolo te spelen. Er is een damesteam, 3 herenteamsen 3 Jeugdteams in verschillende leeftijdscategorieën.Wil je als waterpoloër(ster) alleen maar trainen en geen competitie spelen, ook dan ben je van harte welkom.

Interesse?

Lijkt waterpolo je een leuke sport? Kom eens kijken op een training. Wil al meedoen, vul dan op de website het “4x gratis meetrainen” formulier in. Je bent van harte welkom. Heb je vragen? Stuur deze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.